8 főbűn az ingatlanoknál

Korábban, amikor keresleti piac volt, ha egy ingatlannak voltak problémái, akkor nyugodtan mondhattuk, hogy majd csak elkel, legfeljebb kicsit lassabban, vagy majd alkusznak egy keveset. Ma azonban, amikor egyre inkább kínálati piac van, a helyzet gyökeresen megváltozott: egyszerűen lehetetlen eladni egy rossz ingatlant, vagy csak egészen nyomott áron – és azt is csak hosszú idő után.
De mitől rossz egy ingatlan?
Felsorolom, hogy szerintem mi az ingatlanoknál a 8 főbűn (na jó, tudom más szakmákban 7 főbűn van*, de itt 8!) Röviden:


1. Rossz helyen van. – Montecuccoli után szabadon: egy ingatlan értékét alapvetően három dolog határozza meg: a hely, a hely és a hely. Ugyanaz a lakás a város más részén nyugodtan érheti a többszörösét mint a másik helyen. Bizony nem irigylésre méltóak a kollégák akik a Havannán, vagy a Józsefváros mélyén árulnak lakásokat… (Pl. egy vicc. Egy mongolnak ugyan olyan háza van mint a szomszédjának, mégis kétszer annyit ár mint a másik. Miért? Mert neki nincs mongol szomszédja…)


2. Rossz fekvés – azonos házban azonos lakások simán akár többszörösüket is érhetik a fekvésük miatt. Pl. egy csendes, napos utcai lakás egy sötét udvari lakással összehasonlítva. Különösen a világosság ma kulcsfontosságú.





3. Zaj – Nagyforgalmú, zajos utak mentén szinte lehetetlen eladni a lakásokat. Még akkor sem, ha valami elképesztő 300 decibeles hangszigetelt ablakot építettek is be – akkor azt fogják mondani, hogy nem lehet szellőztetni. És igazuk lesz.


4. Nehéz megközelítés – ezen például azt értem, hogy egy jó kis 3,6m belmagasságú lakásokkal és vékony méteres födémekkel ellátott épületben ha nincs lift igencsak nehéz eladni, hiszen naponta 14-15 m magasra kell felmászni haza…


5. Magas költség  - Ha a fűtés, közös költség magas az bizony rossz jel! Ez az ahol a panelek a legjobban vérzenek, hiszen a hőszigetelés hiánya és az eszméletlen mérhetetlen és szabályozhatatlan fűtésrendszerek elképesztő fűtésköltségeket produkálnak. Egy 45nm-es panel téli fűtésszámlája annyi mint egy korszerű 120nm-es családi házé!


6. Nem kornak megfelelő kialakítás – Ha kimész a Skanzenba megnézheted hogyan laktak 100-150 éve az egyszerű népek. Szeretnél ilyenbe lakni? Nem hiszem. Ugyanígy mit kezdünk manapság egy nagy hall-al, gigantikus előszobával, egy nagyméretű konyhával ami el van szeparálva mindentől, de étkezésre nem alkalmas, egy cselédszobával, vagy egy nagy pincével? Amerikai konyha, nagy nappali házimozival és médiaszámítógéppel, terasz, kis hálószobák, szeparált wc, Jakuzzi, stb. ez az amit keresnek a népek. És ha kell még a gagyi újépítésű lakásokat is megveszik – ezekért.


7. Rossz műszaki állapot – A vásárló, ha megengedheti magának ellustul. Minek újítson fel egy lakást, ha pikk-pakk beköltözhető felújítottat is kaphat? Nem mindenkinek van akkora fantáziája, hogy meglásson egy szemétdombban egy majd szuper felújítás utáni lakást…


8. Parkolási problémák – ma ez már kulcskérdés, lényegében mindenkinek van (lesz) autója. De hova rakja?
Hosszan lehetne mindezeket még ragozni. Mindenesetre, akinek ilyen problémákkal rendelkező lakása van és el akarja adni, sok jóra manapság ne számítson...

* Az eredeti 7 főbűn nem ingatlanok, hanem emberek estén: kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, restség...

 

Forrás: http://ingatlanangyal.freeblog.hu/