Építkezések építési engedély nélkül

Évről évre egyre többen építkeznek, de ezzel párhuzamosan nő a szabálytalan építkezések aránya is.

Nagyon gyakoriak az engedély nélküli építkezések, illetve azok az esetek, amikor a házak nagyobbak, magasabbak lesznek, mint amire az engedély szól.

Az építtetők nincsenek mindig tisztában azzal, hogy minden építkezés engedélyhez kötött, beleértve a garázs- és kerítésépítést is! Ugyancsak építési engedély szükséges az egy métert meghaladó terepalakításhoz, illetve minden olyan terepalakításhoz, amely három méternél jobban megközelíti a szomszéd telekhatárát.

Az építésigazgatás a helyi önkormányzatok építési irodájának a hatásköre. Az építési engedély kérelmet az építkezés tervezett megkezdése előtt minél hamarabb érdemes hozzájuk benyújtani, mivel az elbírálási határidő 60 nap. Ők adják ki az engedélyeket, ellenőriznek a helyszínen, és szankcionálnak, ha engedély nélküli építményeket találnak. Utóbbi esetben magas építésügyi bírságot szabhatnak ki, de előfordulhat a szabályoknak nem megfelelő építmény részbeni vagy teljes visszabontatása is.

Ismerünk olyan esetet, amikor az építtető pár nappal korábban kezdte meg a garázsa építését, mint ahogy az építési engedély megérkezett. Miután felépült a garázs, megszületett a szankció: bontsák le az egészet, majd visszaépíthetik.

Ha tehát el akarjuk kerülni a hasonló kellemetlenségeket, nem éri meg kockáztatni és érvényes építési engedély nélkül belefogni az építkezésbe.

 

Forrás: http://www.tulajdonostol.com/index.php?p_id=461&parent_id=445&portal